Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τα Θετικά και τα Αρνητικά του Facebook


Το Internet τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αυξημένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ελεύθερα. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή “social networking sites, όπως τα πολύ δημοφιλή στη χώρα μας Facebook, Twitter, Instagram,  αποτελούν καθημερινή συνήθεια των νέων. Το  Facebook συγκεκριμένα  είναι  ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 με ιδρυτή τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Θετικά του Facebook
Το Facebook έχει συμβάλλει θετικά στην ζωή του ανθρώπου, καθώς έχουν δημιουργηθεί ομάδες χρηστών μέσω του διαδικτύου με συγκεκριμένους στόχους. Κοινός στόχος όλων είναι η γνωριμία ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις καθώς και ιδέες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται σε επαφή με άλλους χρήστες, μαθαίνουν για την ζωή τους, γίνονται φίλοι (στο διαδίκτυο), όμως μπορούν να αναπτυχθούν και φιλίες στην πραγματικότητα (εκτός διαδικτύου). 
Επιπλέον, το Facebook μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι αρχικά έχουν ενταχθεί σε δικτυακές ομάδες για να υποστηρίξουν τα μέλη-οργανωτές στον κάθε στόχο τους.
Επίσης, μέσω αυτού έχουν εξιχνιαστεί διάφορες υποθέσεις από τις αρχές, καθώς τα στοιχεία κάθε χρήστη είναι εμφανή και προσβάσιμα σε αυτές. 
Επιπρόσθετα, βοηθά τους ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί αποβάλλοντας το φόβο, την ντροπή, το άγχος και δίνει αυτοπεποίθηση στην γνωριμία τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο.
Τέλος, το Facebook αποτελεί μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί. Διαθέτει παιχνίδια που μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως δωρεάν.



Αρνητικά του Facebook
Το Facebook τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ως μέσο απάτης και διαφόρων άλλων κακών. Αρχικά, κύρια θύματα εξαπάτησης είναι τα μικρά παιδιά, καθώς και αθώες, ανύποπτες κοπέλες.  Επιπλέον, παρέες εφήβων και νέων, διασκεδάζουν εξαπατώντας άτομα που έχουν φίλους, μέσω «ψεύτικων» προφίλ που έχουν δημιουργήσει.
Επιπλέον, οι χρήστες αφιερώνουν αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους και έτσι δεν αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, αφού δεν ενασχολούνται με κάτι δημιουργικό. Αυξάνεται με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότερο η αποξένωση και η απομόνωση των ατόμων-χρηστών στον ίδιο τους τον εαυτό.
Κύριο αρνητικό είναι πως κάθε χρήστης-φίλος στο Facebook έχει δυνατότητα πρόσβασης στις φωτογραφίες των άλλων. Έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις που διάφορες φωτογραφίες (αποκαλυπτικές και μη), χρησιμοποιούνται από άλλους ως υλικό πορνογραφίας ή απλά κοινωνικής διαφθοράς.
Το Facebook ωστόσο, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, είναι εθιστικό. Μεγαλύτερα ποσοστά εθισμού σε αυτό εντοπίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, καθώς και σε διάφορους εργαζόμενους.

Συμπέρασμα
Αναμφίβολα, τίποτα καινούριο στη ζωή δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό. Σε γενικές γραμμές το Facebook μπορεί να θεωρηθεί θετικό ή αρνητικό με σημαντικό ρόλο να παίζει, ο τρόπος με τον οποίο αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται. Αν η χρήση γίνεται με μέτρο και υπάρχουν οι κατάλληλες προφυλάξεις οι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο και τότε γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο.












6 σχόλια:

  1. Καλημέρα θωμά ,πιστεύω ότι δουλεύει μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρακτηριστική φωτογραφία των θετικών και αρνητικών στοιχείων του facebook...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θωμά, χαίρομαι για σένα.Θετικά και καλά είναι τα σχόλια που έχεις γράψει.Με το καλό και με το ευλογημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θωμά συγχαρητήρια!! Παρόλο που δεν έχεις facebook, μας περιέγραψες άψογα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του fb.
    Θα σταθώ συγκεκριμένα σε ένα από τα αρνητικά στοιχεία που ανέφερες...Πριν ένα χρόνο και μετά από μια βδομάδα χωρίς ιντερνετ, μου είπε η κόρη μου '' πόσο καιρό ακόμα θα μείνουμε χωρίς ίντερνετ; Θέλω να δω έστω..... την αρχική σελίδα του fb να ανοίγει...'' Με γύρισες ένα χρόνο πίσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία Θωμά!
    Κυρίως μου αρέσει η κριτική διάθεση που διακρίνω και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι τίποτα καινούριο στη ζωή δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό και να προσθέσω ότι η τελική επιλογή είναι δική μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με το σχόλιο της Κ.Δώρας δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό,το θέμα είναι ο δικός μας χειρισμός!!!!Μπράβο Θωμά εξαιρετικά καλή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή